Fettskräcken har greppet om Thailand som blivit ett riktigt sockermecka!

Jag är snart inne på min tredje vecka på Koh Samui i Thailand av tre månader. Vädret har varit varmt och disigt vilket gynnat mig de första 10 dagarna när jag blev sjuk. Jag känner mig fortfarande svag och rätt slut. Första backpromenaden idag var inte nådig. Här är det rörelse tidig morgon eller efter kl 16 som gäller. Efter bloggskrivandet och middag som idag bestod av kyckling i curry och kokosmjölk så  blir det litet vattengympa i poolen. Det är skönt att få nya möjligheter att röra sig och inte behöva ett ton kläder på sig som det behövs hemma just nu.

Efter den shopping jag tagit mig an för min överlevnad kan jag konstatera att det är riktigt illa ställt i affärerna. Sverige är långt ifrån värst. Tillsatser och socker och/eller sötningsmedel och stärkelser i det mesta här. Det är svårt med fett och smör är extra noga att kolla för de namnges som butter blend. Alltså inte riktigt smör. Jag har hittat ett paket riktigt smör bland allt som finns. Osten är klurig och innehåller en massa onödiga tillsatser. Yoghurt är oerhört svårt att hitta naturell. Köpte en liten naturell yoghurt på Familymart men när jag öppnade den kände jag på doften att den ändå var sockrad, bara att slänga. Endast de större enheterna som Big C i Chaweng har naturell yoghurt utan socker på 1 kg burkar för den som vill ha. Äggen har räddat mig och trots att jag inte hade någon fiberhusk så har jag gjort en kokospannkaka med kanel, ägg och kokosmjölk. Den blev helt ok.

 

Det som är fantastiskt är så klart fisk och skaldjur. På tisdag blir det marknad och jag lär få åka flera gånger eller köpa en större ryggsäck att packa det jag handlar i eftersom vespan inte ger utrymme för så mycket mer än en liten vattenflaska. Tänkte ta mig ut på restaurang och äta hummer någon kväll.

Försöker ta bort kaffet nu under min vistelse här och det är en stor skillnad redan i min kaffekonsumtion. Två små koppar per dag och jag har gått över från varmt kaffe till isandes kallt kaffe. Jag har hittat Nescafe gold som så klart också är svindyrt. Den burken som jag köper hemma kostar 100 spänn jämfört med 60 spänn hemmavid. Däremot betalar jag bara 50 spänn kilot för stora färska räkor. Grönsaker är rätt billigt och så även kyckling. Svårt att hitta kryddor här och något havssalt och örtsalt gick inte att hitta, inte heller himalayasalt. Dock har jag hittat en Thailändsk sajt på nätet som skickar över hela Thailand, så även till hotell. Dessutom har jag hittat en butik som heter Samui Health Shop by Lamphu vilken jag skall ta en tur till nästa vecka. Ska bli kul att testa deras egen kallpressade ekologiska kokosolja.

Väldigt väldigt trött idag. Jag tror ändå att jag nu vant mig vid värmen. Influensan har tagit på så jag får nog invänta mitt piggare jag med en nypa tålamod. Jag fortsätter att äta sockerfritt och jag utforskar nya möjligheter till veckan med marknader och diverse shoppar. Kryddor är också något jag skall införskaffa. Jordgubbar frysta var inga problem. Nästa vecka får det bli några riktiga pannkakor på kokosmjölk och jag hoppas hitta kokosmjöl så jag kan göra proteingröt av det med ägg. Måste skapa mat på ägg som är det näringstätaste jag kan få i mig.

För övrigt har jag inte orkat iväg på beachen ännu och heller inte vågat iväg förrän jag har införskaffat en bra powerbank så jag tar mig hem. Att tappa batteri till telefonen mitt ute i ingenstans skulle verkligen vara en skräck. Jag skulle ju aldrig hitta hem och en vägbeskrivning från en annan människa skulle jag tapppa ur huvudet vid andra instruktionen…..Jag har noterat att jag klarar knappt 4 timmar med google maps på, sedan är det minimalt med batteri kvar. Säkerhetsåtgärderna stramas åt om jag skall på stranden eller ut och åka en hel dag. Då blir det hängslen och livrem. Tar med laddaren så klart så jag kan ladda där jag äter lunch.

Kram till dig som vill ha eller behöver en kram!

Camilla Näslund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s