ÄR DU GNÄLLFRI ELLER BEHÖVER DU EN #GNÄLLFASTA?

Efter min och Ingela Hjulfors Bergs premiärsändning med zeroheroes i Alkoless grupp Club Alkoless på Facebook kommer nu det utlovade blogginlägget om mina funderingar runt # GNÄLLFASTA. Nedan kan du se Livesändningen i sin helhet!

Jag tog en titt på mig själv för att ta reda på hur mycket jag gnäller i mitt liv och på vad och jösses vad pinsamt det kändes. Gnällspiken hade fått ett ansikte och det såg inte alls bra ut. Gnället jag upptäckte kändes som en svärta över hela min vardag. Jag skall ge några exempel:

  • Vädret, för kallt, för varmt för mycket regn och snö och kommentarer om när skall det sluta och vilket elände och det går inte att köra bil etc.
  • Sjukvården, jag fick ingen hjälp och jag gnällde (och klagar på än idag) oansvar över överviktsoperationernas vidriga konsekvenser som ingen kunde och kan hjälpa mig med.
  • Mitt skadade minne som i sorgen gjorde mig gnällig på det som jag inte kan åtgärda. Gnäll är också en del av offerrollen så klart.
  • På människor som jag dömt och dömer i stort och smått. En rannsakan som gjorde mig skamsen och väldigt ont. Jag fattade att gnället på dem jag gnällde på eller om också var gnäll och attack på mig själv och det kändes inte bra.
  • Datorn med för litet kapacitet som får ta en massa onödigt gnäll, det är som det är.
  • Trafikanter som verkar vara i vansinne och kör illa eller bilköer som växer.
  • När wifi slår av och jag inte har en snabb uppkoppling när jag tycker att den behövs som bäst.

Allt detta är bara litet av det jag upptäckt mig själv gnälla om. Jag började analysera vad jag skulle kunna göra för att komma ifrån gnällande och jag funderade om jag ens skulle klara av att leva en dag eller en vecka utan ett enda gnäll på något. Det kändes som mer än en utmaning.  Detta är vad jag kom fram till:

1. Jag tog en ordentlig titt på mig själv och mitt eget beteende genom att skriva ner mitt eget klagande på andra och annat. Jag gjorde två kolumner över vad som jag själv kunde förändra och vad som var utom min kontroll. Medvetenheten om att det mesta var utom min kontroll. Medvetenheten  fick mig att fundera över om det var en omvärldsstyrd ful ovana eller ett livsmönster ur min uppfostran.

2. Jag såg mig omkring och började aktivt lyssna på andras gnäll och vad det handlade om och frågade mig själv vad jag kunde lära mig av andras beteenden och om jag ville bidra med detsamma som de i min omgivning. Vid det här laget hade jag upptäckt att alla nog var lika goda kålsupare allihopa vad gällde gnäll.

3. Sätta stopp och se vart onöjdheten kommer ifrån egentligen. Om någon intill mig knäpper med en penna intensivt så kan jag vara rätt säker på att personen i fråga inte gör det för att göra mig vansinnig. Det är ju inte så att personen ifråga är ute efter mig på något sätt. Här finns nog bara en viss omedvetenhet när personen är i sin egen lilla värld och verklighet och förmodligen har jag nog knäppt en del med en penna själv i mina dar….. Att förstå någonstans att det faktiskt handlar om mig och inte om hen.

4. Med 90 sekunders pausen kan jag ta till när känslorna kommer över mig. Allt måste inte komma ut direkt. Vetskapen om att alla känslor går över är också en anledning till att jag kan välja att hålla tyst. Ha litet omsorg och medkänsla med mig själv här när jag gärna vill vräka ur mig mina känslor och reagera med gnäll snarare än att agera med att stå still i det som är.

5. Jag kan välja att avstå ego och släppa självcentrering som alltid riskerar att göra mig extra gnällig. Genom att göra något gott för en annan människa så får jag ett nytt osjälviskt och  ”ognälligt” perspektiv.

6. Klargörandet inför mig själv om min egen ståndpunkt om  hur mitt gnällande låter kan hjälpa mig att avstå gnället. När jag vet hur gnällig jag är och vad det gör med mig och vad jag sprider till omgivningen kan åtgärd åstadkommas.

7. Jag kan be omgivningen om hjälp att kärleksfullt spegla mig vad gäller mitt agerande tillsammans med dem.  Jag kan lita på att det ligger mycket i och kanske t om är helt sant det de säger även om det är mindre behagligt att höra om mig själv det de säger.

8. Att lyssna på min omgivning och se om de gnäller och isåfall om vad och  om jag tenderar att haka på andras gnäll både medvetet och omedvetet. Frågan jag kan ställa mig är vilka vibrationer jag tänker att det ger luften vi andas och om jag vill bidra till liknande gnäll.

9. Ändra inställning och attityd till mitt liv, min dyrbara tid och det jag vill ge ut. Att gnälla är ett val så klart. Det går att välja bort gnäll. Målet får vara att det inte skall få vara en stor del i mitt liv eftersom den energin drar mig ifrån mitt inre välbefinnande.

10. Ställa frågan till mig själv; – Vad väcks i mig som gör att jag vill gnälla just nu? När jag fått svaret ställer jag samma fråga igen och igen och igen. Till slut kommer jag till vad det egentligen faktiskt handlar om som triggar mig att välja att gnälla.

Allt handlar om självrannsakan och medvetenhet om mig själv. Att sätta upp en #gnällfasta för mig själv och efter 10 minuter inse att jag misslyckats är början på något nytt. Att jag skall låta mig nedslås av det funkar inte för mig. Jag kan ge mig nya chanser och mer träning så jag kommer bort från det mest negativa och självdestruktiva gnället. Gnället förgiftar vår tillvaro och jag vill ge ut något bra, inte gift. För att lyckas krävs mycket självmedkänsla och förlåtelse. Rom byggdes inte på en dag!

Kram Camilla Näslund

Ett svar till “ÄR DU GNÄLLFRI ELLER BEHÖVER DU EN #GNÄLLFASTA?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s